Kinderen
De ergotherapiebehandeling voor kinderen richt zich veelal op het anders aanleren van een vaardigheid. Voor het kind is het belangrijk om de behandeling plaats te laten vinden op de plek waar het kind de vaardigheid uit moet kunnen voeren. Daarom zal de behandeling van kinderen veelal thuis plaats vinden.
Een veel voorkomende behandeling is het voorbereidend schrijven of kleuren. De kleuteractiviteiten in groep 1 en 2, zoals kleuren, knippen en tekenen, vormen een belangrijke oefening van de fijne motoriek. Hierbij vindt de ontwikkeling van een voorkeurshand plaats en een voorbereiding op het schrijven dat vanaf groep 3 meer aandacht krijgt. Om inzicht te krijgen in een behandeling staat hier onder een voorbeeld van de start van de behandeling beschreven.
Start van de behandeling:
De behandeling wordt gestart met een intake. De ontwikkeling van het kind staat hierin voorop en zal besproken worden. Zowel de wensen van het kind als ook de wensen van de ouders/verzorgers zullen centraal staan. Problemen die zich met name op school afspelen zullen desgewenst ook met de leerkracht worden gecommuniceerd. De ergotherapeut zorgt dan voor een vragen en observatielijs die de leerkracht in kan vullen.
Naar aanleiding van dit gesprek en de ingevulde lijsten zal in samenspraak met het kind en de ouders/verzorgers een behandelplan worden opgesteld.
U kunt met u kind terecht bij de ergotherapie als u te maken hebt met de volgende problematiek:
- Het schrijven: een slordig handschrift, een laag schrijftempo of pijn/kramp tijdens of na het schrijven;
- Het aan- en uitkleden: problemen met aankleedvolgorde, moeite met sluiten van kleding, veters niet kunnen strikken;
- De zithouding: onderuit zakken, niet stil kunnen zitten of een verkrampte houding;
- Aandacht en concentratie: moeite met planmatig handelen, concentratieproblemen op school;
- Hulpmiddelen/voorzieningen: adviseren/instrueren en het (aanvraag)proces begeleiden
- De handfunctie/fijne motoriek: problemen met manipuleren van constructiemateriaal, knippen, vouwen, kleuren of kralen rijgen;
- Het ruimtelijk inzicht: moeite met nabouwen, natekenen en puzzelen.
Voor kinderen maak ik gebruik van de volgende instrumenten:
- COPM (Canadian Occupational Performance Measure): samen met het intakegesprek wordt er met dit model gekeken wat de doelen zijn en welke prioriteit elk doel heeft. Ik gebruik het COPM ook om het effect van de behandeling vast te stellen.
- KOEK (korte observatie ergotherapie kleuters): Dit is een instrument waarmee inzichtelijk wordt gemaakt of de kleuter toe is aan het voorbereidend schrijven en andere fijn motorische vaardigheden.
- SOS (systematische opsporing van schrijfmotorische problemen): dit is een meetinstrument voor kinderen met motorische schrijfproblemen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar.
Om een beeld te krijgen zou u kunnen kijken naar het filmpje over kinderergotherapie via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=lah5nPve3rg