werkplekonderzoek
Als er behoefte is aan het ergonomisch instellen van een werkplek of het verbeteren van werkhouding en werkgewoonten kan een ergotherapeut een werkplekonderzoek verrichten. Na het werkplekonderzoek krijgt u inzicht in uw persoonlijke risicofactoren en er worden adviezen gegeven voor de inrichting van de werkplek. Naast deze gegevens krijgt u inzicht in de problematiek van de fysieke belasting en een gedegen advies hierin.
Zowel voor medewerkers als werkgevers die hun fysieke belasting willen verminderen kan een werkplekonderzoek effectief zijn. Overbelasting van de werknemer kan verlaagd worden wat ziekteverzuim kan verlagen.
Opbouw werkplekonderzoek:
- Tijdens het onderzoek wordt mondelinge instructie gegeven betreffende voor hem of haar optimale ergonomische zit- en werkhouding.
- De werkplek wordt geïnventariseerd op belastende factoren die te wijten zijn aan de werkplekinrichting, de werkorganisatie, de hulpmiddelen en/of de werkwijze( tillen, statische belasting, duwen en trekken, manoeuvreren, zitten, lopen, reiken, dragen, pauzeren, werktempo, psychische belasting, klimaat, licht, geluid en werksfeer).
- De rapportage van een werkplekonderzoek omvat persoonsgerichte adviezen over werkhouding, werkwijze en eventueel verder te nemen maatregelen en advies over het ergonomisch instellen of aanpassen van de werkplek.
* Het werkplekonderzoek duurt 30 tot 60 minuten per persoon, afhankelijk van werkomstandigheden en aanwezigheid klachten.